Dallas Interior Design Blog

It’s a Wrap!

Tours of the Village Park Eco Home are over, but don’t worry if you missed touring the home in person. Thanks to Michael Hunter Photography, we have stunning photographs of all the rooms to show you!

We were very honored to be the interior design firm for this project and really did not fully realize all that was in store for us! In the spirit of the project, we did extensive research on sustainable living and eco-friendly design, and sought out the finest materials and vendors to outfit the home. Needless to say, the design process was lengthy, but oh so rewarding!

Plus, the exceptional interest and almost immediate sale of the home is proof alone that sustainable living is more popular than ever. In fact, the home was under contract within two weeks of being on the market and was sold even before the public tours were over!

The new homeowners are preparing for their move into this high performance home that caught the attention of numerous media outlets, including D Home Magazine, The Dallas Morning News and Green Source DFW. And the buyers also chose to purchase virtually all the furnishings and artwork we used to outfit the home. Talk about move-in ready!

Here are a few of our favorite rooms and features.

The Study

Contemporary Office

Now one of our favorites, the study was initially our least favorite room in the house because it presented us with a tremendous design challenge. With a ceiling height of 17 feet and a small footprint, the room felt more like an elevator shaft than a study.

Our first design decision was to cut the space vertically by installing molding around the walls two-thirds the way up and installing a textural grasscloth wall covering  to the lower portion of the room. This created a warm and intimate environment, where the eye was no longer drawn straight to the ceiling, but rather to the beautiful wall covering.

Next, we selected a warm taupe for the portion of the room above the molding and painted the ceiling a dark “greige” to visually bring the ceiling height down. We furnished the room with a beautiful, geometric cowhide rug from Dallas Rugs,  contemporary but warm fabrics and furniture, and custom artwork sourced especially for the room to enhance the color palette with golden yellows.

The Dining Room

AAA_5076

The dining room was actually constructed as a flex room – meaning the room does not have a designated use and can be changed to suit a family’s needs. Often located near the heart of the home, flex rooms offer tremendous versatility and can serve as a formal dining room, child’s play area, craft room or any other specialty room a homeowner desires. To further the room’s function, we added frosted, sliding barn doors to separate or open the room to the kitchen.

For the dining room itself, we chose an elegant, but informal and colorful design. The mix of the patterned teal side chairs and the solid teal end chairs create layering in the space, especially coupled with the bold teal ceiling. The walls were painted beige to ground the space and artwork from La Montage brings all of the elements together.

Oh, and did we mention the custom dining table from the Armored Frog was built from reclaimed ancient heart pine timber beams and flooring recovered from the old 1920 Micolas Textile Mill, in Opp, Alabama? It’s one of our favorite pieces in the house!

The Kitchen

AAA_6812

From the white walls and cabinets to the bamboo countertops and contemporary glass pendant lighting, the kitchen radiates light and spaciousness. Glass subway tiles serve as the backsplash with an accent of organic leaf shaped glass tile over the cooktop.

Adding to its function, the island is a two-part system with one stationary section and one movable section which can serve as a serving or prep area or a breakfast or craft table. The movable section can even be relocated to the flex room if desired.

The Living Room

AAA_6119

Like the rest of the house, the living room was designed with countless natural elements. The hardwood floors throughout the entire home were crafted from standing dead oak trees, milled as needed, from Wisconsin. Cork wall covering lines the backs of the built-in shelves adjacent to the fireplace and wood beams reclaimed from barns in the northern United States were mounted into the ceiling alcove

Wood projection tiles from the Jamie Beckwith Collection were installed above the fireplace mantle, making the television virtually disappear due to their shared dark hues. And a spectacular rustic, botanical arrangement by The Botanical Mix adds yet another natural element to the space, sitting center stage on the custom upholstered ottoman.

Want to see more? Visit us at Houzz for pictures of all the rooms and details!

Source of Images: Michael Hunter Photography
Share

One thought on “It’s a Wrap!”

Please share a comment!